Om 7uur staan Patty en ik te wachten op de tuktuk en net om 7uur komt onze chauffeur aangereden met de tuktuk, we stappen en zijn meteen op pad, al vlug merken we dat het heel wat trager gaat dan we hadden verwacht.

Een halfuurtje buiten de stad merken we een schitterende bruidstoet, een erg zenuwachtige jongeman, gevolgd door zijn ganse familie heel mooi uitgedost en allen dragen ze offerandes, fruit, rijst en een van de familieleden is erg opgetogen over de varkenskop die hij draagt, al met al een kleurrijk spektakel.

  We rijden weer verder in onze tuktuk, we beseffen dat het een hele afstand is om per tuktuk te doen en het is door het droge seizoen ook erg stofferig, maar niet na 1 uur maar na 1h40 bereiken we ons doel; Banteay Srei  

Banteay Srei 25km ten noorden van Angkor, over een geasfalteerde weg die dringend aan herstelling toe is.

 Banteay Srei is een van de mythische tempels van Angkor, vooral bekend geworden nadat de Franse schrijver Malraux er een bas-reliëf gestolen had (waarvoor hij trouwens opgepakt werd). Wees gerust, ondertussen heeft het zijn plaats teruggevonden.

Deze tempel wordt ook wel de Vrouwencitadel genoemd. Hij is helemaal bekleed met bas-reliëfs, waarvan de uitvoering aan de perfectie grenst Nog een bijzonderheid: de tempel is opgetrokken in roze zandsteen, die van kleur verandert naarmate de zon stijgt of daalt.

Verscheidene paviljoenen aan het binnenplein zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven, ze worden dan ook door stenen apen bewaakt, het is helaas erg druk in de tempel en in tegenstelling tot 2000 is dit middengedeelte afgesloten met koorden, jammer maar we moeten alles van op afstand bekijken.

De gevels vertonen een overvloed van plantenornamenten rond elegante figuren. Op de lateien boven de deuren taferelen uit de brahmaanse mythologie, echt kantwerk in steen. In deze nochtans kleine tempel kun je uren doorbrengen met het bestuderen van allerlei details, Logisch dat deze plek niemand onberoerd laat.
Volgens archeoloog Maurice Claize is dit de ‘mooiste van alle Khmertempels, en naar mijn gevoel kan hij wel eens gelijk hebben.

 Wanneer we de tempel verlaten zien we de Aziatische toeristen met busladingen tegelijk  aankomen aan de tempel.