Isalo is een groot beschermd gebied rondom een reusachtig Jura-massief, we kopen onze tickets bij ANGAP en krijgen ook een gids mee, al snel hebben we geluk een troep bruine lemuren (Eulemur fulvus) te zien, in het woud aan het begin van de canyon. We zien twee bruine lemuren (waarvan het mannetje grijs is) rusten op de takken van de bomen, terwijl anderen acrobatisch van tak naar tak springen.

ringstaart lemuur (Lemur catta)

We zien nu ook ringstaart lemuren (Lemur catta), ze trekken zich niets aan van ons en we kunnen zo dichtbij komen dat we ze zouden kunnen aanraken. Een vrouwtje zit tussen een bosje op de grond en voor we het goed beseffen maken we de geboorte van een nieuw ringstaart lemuurtje mee. We zien ook een madagascar coucal (Centropus tulu) en enkele kameleons furcifer oustaletti en furcifer verrucosus.

bruine lemuur (Eulemur fulvus)

We bereiken de canyon, een smalle spelonk tussen de honderden hoge meters hoge bergwanden, het is een rijke natuur we zien al snel een hop (Upupa marginata). Er kabbelt een turqoise beekje doorheen, er groeien weelderige varens en er zijn watervallen. Het is onvoorstelbaar mooi en we klauteren zeker een uur over de rotsblokken diep de donkere spelonk in, tot we niet meer verder kunnen , we komen uit bij “le Lac Bleu” nog even verder komen we bij le Lac Noir. We krijgen rustig de tijd om te genieten van de schitterende natuur en keren dan op onze passen terug naar ons aanvangspunt niet nadat we nog een keertje de

Benson's rotslijster (Monticola bensoni) en het mooie Madagaskar ijsvogeltje ( Corythomis vintsoides) hebben gezien.

We lunchen nu met onze meegebrachte broodjes, van nabij gadegeslagen door de troep bruine lemuren (Eulemur fulvus) en ringstaart lemuren (Lemur catta) kijkend of ze geen hapjes kunnen krijgen. Enkele ringstaartlemuren slaan het geheel verveeld gaande in de bomen boven ons. De enigen die zich tot onze spijt vandaag niet hebben laten zien zijn de witte sifaka's. Zij houden zich schuil in de bossen rond de rotsen, hoog boven ons.

ringstaart lemuur (Lemur catta)

bruine lemuur (Eulemur fulvus)

Een Madagascar Bulbul[Hypsipetes madagascariensis] en de een hop (Upupa marginata) laten zich niet van de wijs brengen en zoeken rustig naar lekkere hapjes tussen de bladeren

Madagascar Bulbul[Hypsipetes madagascariensis]

hop (Upupa marginata)

Na de lunch splitst de groep in twee en maken we een wandeling in de richting van “la Piscine naturelle”. Ook hier is de natuur weer anders. Er is eigenlijk maar één passende omschrijving voor: paradijselijk. Het lijkt wel een kunstmatig aangelegde botanische tuin, zo perfect en mooi is het, met opnieuw turkoois beekjes en weelderige begroeiing. We wandelen verder tot we bij de waterval komen die naar beneden klettert in een turkoois natuurlijk zwembad, verhit van de wandeling neem ik een duik in het verfrissende water.

Na de verfrissende duik keren we terug, het pad loopt door de bergen vol bizar geërodeerde rotsformaties. Onze gids wijst ons op de pachypodium of olifantpoot, Pachypodium 's zijn succulente planten, die voor de droge periode water opslaan in hun stam. in Madagaskar komen 9 soortenvoor, alle soorten dragen doorns en gedurende het groeiseizoen enkelvoudige bladeren aan de groeipunten, de bladeren vallen in de droogteperioden af, ze dragen aan de uiteinden gele bloemen.

pachypodium of olifantpoot

Nog even verder wijst onze gids ons op een struik en zegt dat er wandelende takken inzitten met zijn twaalven gaan we op zoek maar vinden er geen, er zitten er 9 in!!!!

We passeren een gat in een rotswand, dichtgemaakt met stenen. Het is een tijdelijk graf. Wanneer de overledene tot botten is vergaan (na 3 jaar) wordt hij eruit gehaald en feestelijk herbegraven in het familiegraf elders. Het is een bekend ritueel in deze streek. Bij een andere tombe zien we een leeg, kleurrijk kistje uitsteken, waar ooit het lichaam van een tienjarige jongen heeft ingelegen.

We keren erg tevreden van een heerlijke dag in Isalo naar ons hotel terug waar een heerlijk diner op ons wacht.