De dierentuin Tsimbazaza Zoo van Antananarivo  bestaat uit een museum, met opgezette inheemse dieren en fossielen van uitgestorven inheemse dieren, maar deze zalen zijn vandaag helaas gesloten, maar er is de dierentuin en de botanische tuin zelf. De collectie van de dierentuin bestaat voornamelijk uit de dieren die in Madagaskar voorkomen, in het bijzonder verschillende soorten lemuren, het is ook onze kans om een fossa en een Aye Aye te kunnen zien. De entree voor autochtonen is 400 ariari voor toeristen 10.000.

We worden eerst rondgeleid door een van de tuinmannen in de botanische tuin, hij laat ons opnieuw kennismaken met heel wat planten die we tijdens onze reis hebben ontmoet.

pasiflora ?

Euphorbia ?

We passeren langsheen de kooien met een collectie van vogels, wandelen rond de vijver die drukt bewoond wordt door kleine witte reigers en belanden zoo bij een collectie lemuren, waarbij ik de bedenking maak dat het toch wel mooier is in de natuur.

We wandelen nu voorbij de kooi van de fretkat of fossa (Cryptoprocta ferox), het is het grootste inheemse roofdier op Madagaskar, hoewel hij uiterlijk op een kat lijkt, behoort de fretkat tot een andere familie, de Madagaskarcivetkatten. De fossa leeft enkel in de bossen van Madagaskar, het is een solitair roofdier, dat in de bomen op lemuren en vogels jaagt hij eet ook vogeleieren. Ook op de grond is hij een goede jager, hier jaagt hij onder andere op parelhoenders, tenreks en slangen, de fretkat staat op Madagaskar aan de top van de voedselketen, in de bomen beweegt hij zich behendig voort; hij is een goede klimmer en springt makkelijk van tak naar tak, in zijn kooi loopt hij maar wat te ijsberen.

fossa (Cryptoprocta ferox)

We bezoeken het reptielengebouw met enkele kameleons, slangen en hagedisse en gaan dan op beziek bij enkele nachtdieren waarvan de Aye Aye natuurlijk de belangrijkste is.

Aye Aye (Daubentonia madagascariensis)

De Aye Aye (Daubentonia madagascariensis)  is natuurlijk bijzonder en erg moeilijk in de natuur waar te nemen, het is een nachtdier en zeer zeldzaam, dus is de zoo aangewezen om kennis te maken met dit merkwaardig dier, de middelvingers van dit diertje zijn zeer merkwaardig, die is veel langer dan de andere vingers, de lange, dunne, knokkelige vinger gebruikt hij als een soort echoapparaat, dat is een ander uniek kenmerk binnen de primaten, ze tikken met de vinger op de schors van een boom en horen of daarachter een insectenlarve zit, de Aye Aye kan daarmee zelf larven vinden die tot 2 cm diep onder de schors zitten. De vinger wordt daarna gebruikt om de larven uit de boomschors te peuteren.

Aye Aye (Daubentonia madagascariensis)

De houtkap rukt steeds verder op; als het in dit tempo doorgaat zal het niet lang duren voordat de Aye Aye uitgestorven zullen zijn, vroeger zag de plaatselijke bevolking in het diertje de reïncarnatie van overleden familieleden, die angst mag hem dan vroeger hebben beschermd, tegenwoordig wordt er gewoon jacht op ze gemaakt.

ringstaart lemuur (Lemur catta)

Even na de middag keren we terug naar ons hotel, we gaan nog een beetje winkelen in de buurt en dan is het wachten om ons klaar te maken, ons laatste avondmaal samen wordt een katastrofe, ongeveer alles loopt verkeerd, we moeten erg lang wachten en dan wordt voor een aantal mensen het verkeerde eten gebracht, net op tijd zijn we klaar om naar de luchthaven te rijden en in te checken voor onze terugvlucht.

Lepilemur ?