Tetebatu is een klein dorp aan de voet van de Gunung Rinjani. Hoewel het dorp zelf weinig voorstelt is het vanwege de schitterende omgeving en vele bezienswaardigheden in de buurt de belangrijkste toeristische bestemming in het binnenland van Lombok. Je kunt prachtige wandelingen maken over sawahdijkjes, langs rijstterrassen en door traditionele Sasakdorpjes met onderweg prachtige uitzichten op de indrukwekkende top van de Rinjani.
Gunung Rinjani is een actieve vulkaan, met zijn 3726 meter is het de op 1 na hoogste vulkaan van Indonesië. De eerste bekend gedocumenteerde eruptie was in september 1847 De meest recente eruptie was op 10 mei 2009. De vulkaan en het Segara anak krater meer, zijn beschermd door een nationaal park opgericht in 1997
In de Indonesië wordt de moerasrijst het meest verbouwd op de rijstvelden, de zogenaamde sawah's. Deze velden zijn door kleine dijkjes van elkaar gescheiden en kunnen bevloeid of drooggelegd worden. Als de grond goed doorweekt is, wordt het land met een tussenpoos van drie weken geploegd en daarna geëgd (met een soort hark). Op kleine kweekbedden wordt de rijst uitgezaaid. Na 30 dagen worden de plantjes in keurige rijen op het rijstveld geplant, telkens 3 plantjes bij elkaar in een kuiltje.
Zodra de bloei is begonnen worden er kleine wachthuisjes (goeboeks) op palen gebouwd, waar de vogelwachter gedurende het rijp worden van de rijst de wacht houdt en de vogels verjaagt.

Het oogsten gebeurt door vrouwen die met een klein mesje (ani-ani) aar voor aar afsnijden. De aren worden in bossen gebonden en opgeslagen in de gemeenschappelijke dorpsschuur of loemboeng.
Voordat de rijst geoogst wordt laat men de sawah helemaal droog lopen. Na de oogst wordt het veld opnieuw bewerkt voor een droog gewas. Als tweede gewas plant men ketele pohon, kacang tanah, kacang kedelee, ketimoen of widjen.
Als de geoogste rijst goed droog is wordt ze gedorst, de ruwe korrels worden van het stro gescheiden. Het overgebleven stro heeft merang. De nu verkregen ruwe rijst, dus nog in kafjes, heet padi. Door pellen wordt de korrel van de doppen (kafjes) ontdaan. Het pellen kan machinaal in de rijstpellerijen of met behulp van een rijstblok en een rijststamper gebeuren.
Na onze wandeling brengt de bus ons tot bij Taman Nasional Gunung Rinjani, het natuurgebied rond de Rinjanivulkaan. Het is overigens niet mogelijk om de vulkaan vanaf Tetebatu te beklimmen.

De wandeling naar de waterval is pittiger, het laatste stuk is glibberig, en we moeten wat klauteren. Voor de waterval moet je entree betalen, aangezien deze in het bij Taman Nasional Gunung Rinjani, het natuurgebied rond de Rinjanivulkaan ligt

Volgens de lokale bevolking krijgen kale koppen na een douche onder de waterval weer haar op hun hoofd.